tisdag 31 augusti 2010

Än finns det blommor som piggar upp
trots nattkyla, blåst och stundtals råkallt väder.





I trädgården finns krusbär, dom goda röda som man aldrig kan få nog av.






Årets äppelskörd ser du här, vi får varken mer eller mindre. Två kartar fanns på detta träd, blommorna var fler, endast ett stackars äpple orkade hela vägen. Hur ska vi kunna dela på ett äpple, vår stora familj, alla måste ju få varsin tugga av det första någonsin.





Veden är kapad och staplad, hösten kan komma, men ännu får vi njuta av sol och fina dagar. Dottern och jag samt Bosse ger oss ut på en skogspromenad, jag visar bilder i morgon.



fredag 27 augusti 2010

Bokpaket och pyssel

Häromdagen kom ett paket med böcker som jag beställt från Adlibris,
måste ju bara få mer kunskap om Raw Food, lite fakta och recept. På det
viset får man hoppeligen inspiration och idéer. Har nog ätit helt vanligt nu, försöker
få in variation i kosten med vitaminrika, nyttiga tillbehör, det mår vi alla
bättre av.



I onsdags tillbringade jag hela dagen i Vasa. Skulle uträtta ärenden och köra mannen till jobbet. Vår andra bil är i kö till verkstan, så det blir lite krångel när vi båda behöver köra de 100 kilometrarna på olika tider. Jag försökte fördriva en hel dag på bästa sätt i väntan på att han slutade jobbet.





Anyhow, köpte några av dessa alldeles underbara kort av Inge Löök.
Gillar dessa tanter som njuter av livet, brukar alltid ha några i köks-
lådan så jag kan skicka till nån som jag vill pigga upp.




Så har jag pysslat en del, hösten är ju den tid då det börjar klia i fingrarna.
Hästen som blev färdig häromdagen får nu snällt gnägga på spiskransen.






Vår lilla toalett behövde lite nya färgklickar. 2 par jeans och lite gammalt lakanstyg gick åt till denna lilla matta jag virkat. Lite ojämn i kanterna, men vad gör väl det, den får duga som underlag för kvällstandrengörningen.





En ommålad hylla som förr hängde i köket får nu pryda väggen ovanför toalettstolen. Tildan och hjärtat piggar upp och på väggen bredvid tänker jag placera två tavlor med bilder av tanterna.










Med dessa bilder önskar jag dig en skön helg, hoppas du får koppla av och ladda batterierna. Jag inleder helgen med ett restaurangbesök i kväll. Skall med mina tre svägerskor avnjuta en god middag, kanske blir det en del fnitter?

måndag 23 augusti 2010

Grannens paradis

Var häromdagen bjuden till grannens vill/sommarstuga, deras sommarparadis. Där har det byggts till och renoverats en tid, än var allt inte klart. De har ett så vackert ställe med havet som utsikt, förutom några små öar är nästa anhalt sverige.





Där får deras hund Ruffo springa fritt, ta ett bad när han vill.
På terassen fanns planteringar i betongplintar, vackert och enkelt, passade verkligen deras hus.





Vädret var inte det bästa, blåste ganska ordentligt, annars hade det nog blivit bastu och en simtur, eller kanske en pratstund ute på bryggan. Nu fick vi sitta inomhus, men det var mysigt, god mat, goda drycker och vacker musik i bakgrunden.






Inte konstigt att de inte syns till så ofta sommartid våra grannar, det är förståeligt att de trivs vid sitt sommarställe. Vi tackar för inbjudan och hoppas att vårt blivande sommarställe blir iordningställt i rask takt så vi kan ha gäster.

måndag 16 augusti 2010

Mat för hälsan

Nu när vi fått hem vår vegetariandotter skall hon tillsammans med sin mor försöka sig på raw food eller levande föda. Det innebär att maten inte får upphettas till mer än 42.5 grader, det för att alla vitaminer och enzymer skall bevaras. Nu hoppas jag att jag skall få ordning på min krånglande mage som länge vållat mig problem, läkarbesöken har inte gett mig annat än mediciner som hjälper för stunden.





Gårdagens lunch blev början på något nytt hoppas jag. Även om man ju inte helt kan övergå till denna diet, så kan man ju tillämpa den med annan hälsosam kost. Kanske resten av familjen blir lite inspirerad, jag hoppas att även de låter en och annan grodd slinka ner.





Beställde två böcker med recept och tips, båda på engelska, från Adlibris. En svensk bok är på kommande så jag får lov att bevaka den tills den kommer ut. Nu blir det att laga smoothies och annat smarrigt, och är det nån som läser detta som har tips och recept så vore jag tacksam.

Bilden från nätet

Får kila iväg till affären för att inhandla lite ingredienser, det gäller ju att planera i förväg så att man har något i skåpen när det är så dags.
Ha en skön vecka alla
Marianne ♥

lördag 14 augusti 2010

Picknick

I dag var vädret ypperligt för en båttur. Vi packade med oss en ordentlig picknickkorg, lastade oss i båten och for iväg mot Koberget. Med på resan följde denna gång dottern och sonen, det var trevligt med sällskap. Bilden är lite missvisande, drickat hade absolut inte huvudrollen, maten var viktigast, men ett glas vin till smakade gott.













Naturen är vacker långt ute i skärgården, lite småpottar här och var. I denna ser ni en spegelbild av våra barn, inte så tydligt men dock. En liten promenad gjorde gott efter maten, och nog har naturen mycket att bjuda på i form av vackra konstellationer. Allt bara finns där, man måste ta tid att stanna upp och njuta.












Vi hittade små havtornsbuskar, det fanns bär men än är dom inte mogna. Senare i höst blir det att pressa saft direkt av buskarna, vi har en specialtillverkad press för det ändamålet. Men det bästa är nog att plocka bären ett och ett, då får man med de små nyttiga kärnorna och skalet som innehåller massor med vitaminer. Buskarna är dock ganska taggiga, så plockandet är ganska besvärligt, men nog värt mödan.




Efter att ha njutit av det fina bar det av hemåt. "Pojkarna" skötte navigeringen så vi flickor fick njuta och ta det easy. När vi fått upp farten kändes det skönt, vinden svalkade, så pass att mannens keps flög iväg...De blev att vända om och fiska, vi fick napp på tredje gången.









Kanske var det sommarens sista båttur, man vet ju inte hur vädret blir?
Vi får vara nöjda med dagen och hoppas att vädret är på vår sida ännu en tid.
Marianne

torsdag 12 augusti 2010

Augustifest

Så har min födelsedag firats lite i portioner i flera veckor känns det som.
Jag vill tacka för alla fina presenter och blommor jag fått. Det är fint med höstliga blommor vid vår trappa, hoppas de blommar länge än.





Fler fester är på kommande, bla. en släktträff nu på söndag, det ser jag fram emot.
Eftersom jag flyttat från hemtrakten är det sällan jag träffar min stora släkt, det skall bli kul att se alla, umgås och äta gott.





Denna bild hittade jag när jag googlade.




I planerna ingår ju att ha kräftskiva småningom.
Det gäller att välja noggrant vem man bjuder, en del av våra vänner är skeptiska till dessa delikatesser, men jag tycker ju att de kan lära sig att äta dem, hahhaaa!!
Inbjudan kommer snart, så var beredda.
Ha en skön helg, hoppas på fint väder
Marianne ♥

söndag 8 augusti 2010

Shopping och loppis

Var till stan på fredagen, dels för att köpa presenter till dottern som skulle komma hem från Dusseldorf, dels för att köpa lite dekorationer till hemmet. Hittade presenterna samt denna skylt, två tavlor och ljuslyktor. För en gångs skull hade jag tur: det var rea och det fanns prylar som passade min "fondvägg"!! Väggen var tidigare brun, men i torsdags fick jag inspiration för lite duttande, det blev guld och vitt.








Hittade hyllkonsoller och skickade ut sonen i garaget för att söka en bräda med lite nött utseende. Det enda han hittade hade lite rött i sig, men efter att ha borstat med en stålborste fick jag bort en del av färgen, tycker att den får duga tillsvidare. Ännu behöver jag något som fyller upp väggen bättre, kanske något i svart, vi får se.





På lördagen hade vi "Lantdag" i byn. Lokala försäljare, artister samt Benny Törnroos med mumin var på besök. Vädret var varmt och soligt, det var mycket folk i farten. Jag hittade två ljuvliga gamla Arabia-kaffekoppar, köpte en själv och fick den andra i present av dottern. I fortsättningen blir det att spana in fler koppar, tyckte de var söta.
För tre euro hittade jag ett gammalt lakan med spets, lakanet är lite fläckigt men spetsen är hel, vi får se om det blir en gardinkappa i framtiden.





Jag känner för mer pyssel, har faktiskt sytt en badrocksTilda, kan man säga så, och ett hjärta. De kommer att få hänga på en hylla som sonen håller på att måla, när det projektet är färdigt skall jag visa resultatet.
Att få ha dottern hemma känns bra, nu är vi åter en hel familj, åtminstone en tid.Vi skall handarbeta ihop, dottern tänker öva upp sitt gitarrspelande som hon pausat med under sitt utlandsår, kanske blir det sång till ackompanjemang ;) I alla fall blir man inspirerad av varann så nånting kul blir säkert.
Ha en skön vecka
Marianne ♥

onsdag 4 augusti 2010

Kalas

I söndags fick vi besök av mina föräldrar samt syster med familj.
Jag fick presenter trots att det ännu är nån dag till min födelsedag.

Jag samlar på kaffeservisen Vanilj från Pentik-serien, fick nu ett kakfat på fot, ett ovalt fat samt en kanna. Från tidigare har jag kaffekoppar, tekoppar samt sockerskål och gräddsnäcka.



Jag förärades också med en blomma, en bollkrysantem . Den passar precis på vår trappa, som sällskap fick den en lykta och en välkomnande korg.

Så vill jag också visa en detalj från mina köksgardiner som jag sydde för en tid sen. Fotografierna lyckades inte så bra, är ingen mästerfotograf och att fota mot ljus var inte min grej, borde kanske börja läsa i instruktionsboken. ;) Ett hjärta till varje gardin blev det, ett med ordet Love och ett med ordet Home.

Skall nu fortsätta med mitt pysslande en stund före jag skall till jobbet, håller på med en BadTilda. Regnet smattrar, vädret är som gjort för pysslande.
Ha en bra dag
Marianne