fredag 30 september 2011

Septemberavslut

Så har ännu en månad gått, hösten har verkligen tagit över, på gott och ont. Hösten är annars en vacker årstid, men nog har det väl regnat tillräckligt nu?
I kväll anländer dottern och sonen med flickvän, ser fram emot att få tillbringa helgen med ungdomarna. På programmet står en konsert med Janne Schaffer och Markus Wargh i Pedersöre kyrka i kväll, i morgon far vi till Karleby, då var det visst nån som skall få en tatuering. Nya soffor behöver vi, så hoppeligen hittar vi vad vi söker på samma resa. Samvaro och  god mat är helgens tema.
Jag önskar dig ett fint veckoslut!



Marianne



Denna roliga skylt hittade jag på en husvägg i närheten, hahhaaa.

torsdag 29 september 2011

Gospel i väskan?

Behövde en väska, köpte ett tyg, surrade på maskinen och så var den färdig. Passande till körmappen och häften till släktforskningskursen. Den lilla triangelformade börsen är till för småslantar, inköpt på en lapplandsresa för något år sen.


Än saknas en bottenskiva för att få lite stadga, var finns alla såna när man behöver dem?

Sydde en liten ficka för telefonen och nycklarna


Penalen fylldes snabbt med pennor





Känner mig annars ganska olustig idag, regnigt och grått, man lockas inte till några uteaktiviteter. Har många halvfärdiga handarbeten jag kunde ta itu med, känner dock inte för det just nu. Det som räddar dagen är kvällens körövning, är glad över att jag började sjunga förra veckan. En fin sång vi sjöng vill jag dela med mig, här framförd av Oslo gospel choir, njutbart!


Marianne









 Hittade en dikt om vemod, en som passar mig och mitt sinne just nu.





Det stora vemodet har rullat in
Det råder höst i mitt bröst
Det är mörkt inne i mitt sinne
Allt känns lugnt men väldigt tungt
Känner mig insvept i ett vemod och svårmod
Tillvaron känns tungsam och ensam
 
Jag är en trevande levande
Avvaktande iaktagande
Medan det stora vemodet rullar
Genom min själs dalar och kullar
Utan att ändra, får det hända
Låter mig sköljas, inget kan döljas
 
Det stora vemodet rullar på
Jag kan iakta och se på
Men inte välja att gå
Medan det stora vemodet rullar på
 
Här är jag och behöver få tag
Om sinnets ro att däri bygga bo
Så jag kan känna tröst i mitt bröst
Och det stora vemodet rullar ut.............
                                  ..............till slut
                                                                                                                                              Anette Liikamaa

tisdag 27 september 2011

Tisdagsvandring

I det fina höstvädret passade jag på att ta en promenad till kyrkan. Pedersöre kyrka finns en bit utanför stan, det är min hemkyrka: där blev jag konfirmerad, där blev jag vigd en gång i tiden. Kyrkan är vacker, stor och ståtlig, nog skulle det vara intressant att veta hur dom bar sig åt då får många hundra år sen när den byggdes. Hur restes de stora pelarna tex? 

På fredag ämnar jag göra ett besök dit igen, då är det nämligen konsert i kyrkan.  Jeppis jazz festival går av stapeln: Janne Schaffer på gitarr och Markus Wargh på orgel. Ser verkligen fram emot att se dem live, vet att det blir en fin upplevelse.



Pedesröre kyrka



Efter kyrkovandringen styrde jag kosan mot Aspegrens trädgård, en vackert anlagd trädgård i historisk miljö. Oj så där fanns fina blommor ännu denna tid på hösten, och har man ingen egen trädgård får man ju lov att fotografera andras. ;) Sommartid finns där ett cafe` och en massa happenings, och typiskt är ju att fast man bor i stan så missade man allt som hänt, men en egen vandring blev det nu i alla fall.


Aspegrens trädgård

Jag har ett antal lediga dagar innan jobbet kallar, som det ser ut nu blir det ledigt i hela två veckor. I kväll fortsätter släktforskningskursen, är ivrig att hitta en enda ledtråd så att jag får börja lägga "pusslet". Vi fick dock visst inte vara för ivriga sa kursledaren, allt skall göras metodiskt och noga.

På torsdag är det körkväll, var in till Noolan och beställde min klänning, om en dryg vecka borde den vara klar. Återkommer med bilder senare.

Hoppas du kan njuta av det vackra, om än lite blåsiga höstvädret, sug i dig de sista  solstrålarna, njut av färgprakten och den friska luften.


Marianne


fredag 23 september 2011

Kosntglas och nya utmaningar

Här några bilder från vårt nya hem, en lite suddig en av vårt nya vardagsrumsbord, taget en kväll när ljusen var tända och vi började känna oss hemmastadda i hemmet.




Samma bord i dagsljus, med fynd från loppis: finskt konstglas, vasen var ett fynd! Ljusstakarna hittade vi på en gårdsloppis vi besökte förra helgen, tyckte de passade bra på glasbordet.




En annan vas tyckte vi också att vi behövde, tänk att såna som mormor hade nu är i ropet igen!



Några bilder på tavlorna vi inhandlade tidigare, de har nu hittat sin plats i vardagsrummet. Tyvärr blänker det lite från fönstret, men det blev så denna gång. ;)







Till sist mina favoriter: en sockerskål och gräddsnäcka av formgivaren Nanny Still. Har inte sett såna tidigare, och om man hittar ett par i perfekt skick för 18e så är det nog bara att slå till!



Annars har jag mycket på gång; har börjat en kurs i släktforskning, har många frågetecken när det gäller mormor och morfar. Vi vet var de var födda, men inte mycket mer, syrran och jag ska nu försöka lösa gåtan, vi hoppas hitta uppgifter som berättar lite om deras förfäder, såå intressant!

En annan nygammal hobby är körsång, joinade kören Madrigalen i går. En väldigt positiv upplevelse, duktiga sångare, duktig dirigent, tror att jag kommer att stortrivas. Det finns en del konserter inbokade, jag får lov att skaffa mig en Noolan-klänning, den som alla andra medlemmar har.

Hösten är ju min favoritårstid, då börjar alla kurser, då börjar det klia i handarbetsfingrarna, har tänkt sticka mig en ny tröja till vintern, gäller att hitta en fin modell och vackra garner.

I helgen har jag ett annat projekt, en byrå som inhandlades för en liten slant. Den har nu blivit av med sin gula lack, skall få en brun nyans.

Jag önskar dig en mysig helg!


Marianne




söndag 4 september 2011

För en billig peng


Vi besökte stans stora loppis igår, hittade några fynd faktiskt. Fyra fina tavlor, alla av svenska konstnärer, två med Stockholmsmotiv, två med Norrlandsmotiv. Tillsammans kostade de ca 25e, billigt! Vi blev sugna på mer tavlor, blir nog fler rundor.













En fin vas, eller är det månne en karaff av något slag? Tung är den och har en fin slipning, kanske hittar jag några glas till den nästa gång.




En till vas med fina stämplar, än återstår att luska ut var den är gjord.





Lördagskvällen tillbringades hemma, ätandes gott och med trevligt umgänge. Jag som varit arbetslös nu en längre tid skall faktiskt få jobba i några dagar. Fick ett samtal från ett av stans daghem, blir jobb i fyra dagar, alltid en början.

Ha en skön arbetsvecka du också!




Marianne





torsdag 1 september 2011

Välkommen september



Så var sommaren slut, den varma sköna som vi fått njuta av. Allt har sin tid, nu är tid för höst, min favoritårstid. På hösten blir jag inspirerad att pyssla, motionera, ta tag i nya projekt. Nu börjar kurserna, de många som finns till buds här i stan. Jag har anmält mig till kören Madrigalen, en ny bekanstkap för mig, skall bli kul! Kanske blir det nån gymnastikkurs också, åtminstone har jag tänkt ägna mig åt stavgång och simning.

Här några bilder från senaste båtturen för några veckor sen, de är tagna med mobilen så kvaliteten är lite varierande...














Kanske blir det ännu nån tur med båten, det återstår att se. Just nu är det i alla fall blåsigt och grått, det som mest lockar är en promenad, kanske bakar jag en kaka, sen fortsätter jag med virkandet.

Ha det gott i höstrusket


Marianne





September



Välkommen september, underbara lugn,

i stället för grillen, lagas mat i ugn.

Arbete och aktiviteter tagit sin början,

barnen åter på dagis och skolan.

Adjö sköna sommar för i år,

vi ses igen till nästa vår.

Promenader nu är inte besvärligt,

när luften är hög och klar känns det härligt.

Regnar det kan man stanna inne,

eller gå ut för att lätta sitt sinne.

Nu när skördetid är här,

kan vi njuta av grönsaker, frukt och bär.

Skogens fåglar är åter i trädgården,

roligt att se dem var och en.

Sommaren dröjer sig lite kvar,

det gör inget, vi tycker den är rar.



Katrin Skoglund