tisdag 25 september 2012

Härliga höst-strandfynd

Idag kan man verkligen inte klaga på vädret-soligt och varmt! Passade på och gjorde en längre promenad på förmiddagen, kände att jag behövde få gå längs stranden, se på alla båtarna och njuta av havsluften en stund. Stranden i Gamla Hamn var öde, kvar fanns endast spåren av de som gått där.
En av mina favoritbåtar är denna gamla fiskarbåt som ägs av en sjöman som sällan är hemma. Har fantiserat om att få hyra den några veckor och fara ut till havs....lär nog bli en dröm. Vacker är den i alla fall med sin runda form och fina detaljer.
Här en annan favorit, den byggde min pappa för ett antal år sen, men sålde den när han inte orkade med underhållet längre. Som tur är finns båten kvar i vår stad, ägs numera av en bekant till pappa.

Stranden hade spår av stormen som var, vattnet hade nått högt över det normala. Vid denna strand kommer jag ihåg att vi var som barn ibland. Då brukade min morfar sitta på berget och måla, konstnär som han var. Landskap blev det ofta, men under kriget målade han porträtt av soldater på löpande band. En del finns bevarat som tur är, alla vi barnbarn har någon tavla som minne av honom.
På hemvägen gick jag förbi många fina trädgårdar, oj vad fint det är just nu! Kan ju inte stå vid alla hus och fotografera, nej, men ett äpple blev det i alla fall.
Nog är hösten här och småningom kommer vintern, om den kommer. Efter en regnig sommar kan man ju undra om det finns någon snö i lager, nederbördsmängden lär ju vara någotsånär konstant under ett år. Jag tycker nog om snö och vinter, så för mig får det gärna bli mycket snö, men så behöver ja ju inte skotta heller....Den som lever får se.
Klicka på bilden för att läsa dikten ;)
Ännu får vi njuta av solen, det är skönt. Nu väntar jobb i några dagar, och när man som jag jobbar på dagis kan det gärna vara sol då också. Att slippa regnkläder och gummistövlar är nog skönt för de små, och även för oss stora.

Soliga dagar!

Marianne

onsdag 19 september 2012

Höstorange

Är orange höstens trendfärg? Vet ej, men mig tilltalar den nog. Mossgrönt gillar jag också, kommer att passa bra till min nya jacka för vintern, kombinerat med andra höstfärger naturligtvis.
Boken jag fick på posten för ett tag sen innehåller många fina idéer , bla. lovikavantar som jag stickade i en melerad grön färg, nu håller jag på att sy dekorationer av orange och grönt. Den mossgröna mössan stickade jag med ett mönster som kan hittas här, den passar min knopp!
Underst en sjal eller poncho från Ellos, ett varm och mysig plagg att värma sig med.

Tyckte soffan i vardagsrummet behövde lite piggare färger, går ju annars mycket i brunt och turkos. Det blev en kudde i en spännande och enkel stickteknik med stickor nr 7. Hade nog kunnat sätta ett tyg ovanpå innerkudden så att det vita inte sken igenom, men nu är den färdig och får duga som den är.
Mot kvällen när skymningen faller tänder jag ljusen och njuter av värmen. I kväll får jag besök av mina mostrar, min morbror samt några kusiner, det blir syjunta och tårta till dotterns ära, hon blev tjugo häromdagen. Har de inga egna handarbeten med sig kan jag ge några av mina halvfärdiga, såna finns det massor av. Tänker främst på min morbror, så han inte behöver sitta sysslolös. ;)
När vi träffas brukar det bli en massa pladder och skratt, kanske får vi inte så mycket gjort, men att umgås är det viktigaste. I morgon har jag jobbdag, sen är jag ledig i en hel vecka igen! Kan inte klaga på tillvaron; hinner med mina hobbyn och att ladda batterierna mellan jobben, det passar mig utmärkt!

Nu önskar jag Dig en trevlig kväll, hoppas du hinner med det Du tycker om!

Marianne

måndag 10 september 2012

Så gick augusti och september är här

Hösten, min favoritårstid är här, jippiii!! Kyligt på morgonen, om solen visar sig kan dagarna bli rätt så varma ändå. Jag älskar den höga luften, känner att luften är så syrerik och frisk. Nu har vi ju inte haft nån stekhet sommar precis, nej den var rätt så "lagom" i min smak. Har förstått att hösten troligen blir varm, det tackar jag för.
På verandan
Den sista helgen i augusti firade vi "villaavslutning" enligt den österbottniska traditionen. Vi hade gäster vid sommarstugan, åt gott och umgicks utomhus så länge tills värmen från den sprakande kaminen inomhus lockade. Man brukar ju ha fyrverkerier också, men vi har slutat med den traditionen sen barnen blev större, varför skjuta upp en massa pengar i onödan?
Kräftskiva
Vädret var soligt och varmt, en del av tiden tillbringades på bryggan, maten åts i tältet, efteråt fortsatte vi umgås inne i stugan.
På bryggan
Nu blir det inte så mycket villaliv mer i höst, om inte vädret blir superfint vill säga. Ett par gånger till, sen blir det nog att städa och stänga för vintern. Stugan är vinterbonad, så om isarna blir bra i vinter kan vi gå de några hundra metrarna över isen och tillbringa tid där även då.
Myslyktan
Sommarens och höstens handarbetsskörd är ganska diger, här ett par tavlor jag sydde för ganska många år sen. De har hängt på väggen hos mina föräldrar, i deras lillstuga på tomten. När de flyttade i lägenhet för en tid sen tyckte de att jag ska ha tavlorna, nu pryder de väggen på utedasset! Kanske borde jag ta dem inomhus till vintern så att de står sig i många år till.
Dassprydnader
I ett annat inlägg tänker jag visa lite av det jag tillverkat den senaste tiden, måste fota och arrangera lite först.

I kväll skall jag, mannen och mina barn på shopping till grannstaden Karleby, eller Kokkola som de flesta av oss säger. Det är ett och annat som behövs, bla. en del kläder och lite tavelramar o.dyl. Ser fram emot att få förnya garderoben lite, dels för att ha på jobbet men också för finare tillfällen. Hoppas hitta några fina tyger att sy en tunika eller två av, är verkligen taggad på handarbetsfronten just nu.

Hoppas du har en fin vecka i höstvärmen!

Marianne