torsdag 25 juli 2013

Sommarvärmen återkom

Nu är sommaren här igen, både vad gäller vädret och formen. (nåja nästan i alla fall. ;) Stora solar lovar väderleksrapporten för resten av veckan och över veckoslutet, gillar! Maken har nu kommit åter efter en besvärlig inflammation i tarmen, legat i dropp i flera dygn, endast varit hemma för att sova. Soppor och vällingar lär bli vad vi äter den närmaste tiden, det gillar både hans och min mage. Det är konstigt hur snabbt man kan gå ner i vikt när sjukdomen slår till, kilona rasar. Detta gäller naturligtvis inte mig själv, det gör det ju aldrig, men jag får ju vara glad för hans skull. :)


Vid senaste biblioteksbesök gjorde jag som jag brukar, plockar böcker lite på måfå, ibland lyckas det bättre, ibland sämre. Denna gång hade jag turen att snubbla över en helt fenomenal bok: "Livet efter dig" av Jojo Moyes, en helt underbar berättelse om två unga mäniskors liv. Jag har skrattat och gråtit, njutit av hur somliga har förmågan att formulera sig, slukade boken på två dagar. (400 sidor)
Rekommenderas varmt!


Hallonen mognar en efter en, det är verkligen tur att inte alla mognar samtidigt, vi har ju som sagt en hel häck att plocka av. Kanske blir det någon smarrig efterrätt nu när vi väntar gäster? I kväll kommer en kompis från sverige på besök, vi har inte setts på ett par år, ska bli trevligt att ses igen. I morgon kommer  svägerskan med make från åland. De "husbilar" via sin dotter i Västerås och kommer sen hit med färjan över potten. Ska verkligen bli trevligt med lite umgänge nu efter alla sjukdomar, är speciellt glad för  maken som får träffa sin syster, det blir ju inte så ofta.



Nu måste jag nog göra allt detdär jag skjutit upp en längre tid; städa, baka osv. Bäst att börja genast från morgon innan värmen blir för intensiv. Nej, jag klagar inte, inte nu när vi äääntligen får lite sommar! Hoppas du får njuta av sol och värme du också!

Marianne

lördag 20 juli 2013

Sommarens skörd

Lördagen ser ut att bli skaplig vad vädret beträffar, solen skiner och termometern kryper sakta uppåt. I trädgården mognar bären och blommorna orkar blomma än. Vi hade turen att få en hel häck med trädgårdshallon, tjugo meter lång är den! Nu mognar de härliga bären sakta ikapp med vinbär och krusbär. :)
Trädgårdens tack
Baksidan av vår tomt gränsar till ett naturområde med en del träd. Fem fågelholkar är utplaceade strategiskt av de förra ägarna, säkert med tanke på olika fågelarter. På vår björk finns en av de tjusigaste fågelholkar jag nånsin sett, dess invånare har nu flyttat ut.  Försommaren ägnades åt att iakkta fåglarnas sysslor. Dessvärre har vi ju två katter som också var på sin vakt, en och annan fågel landade på vår trappa, döda naturligtvis. Sånt är djurlivet...

Hemmet för svartvit flugsnappare


Inomhus framskrider renoveringen i snigelfart, lusten att måla och pyssla lyser med sin frånvaro. Dels var det ju rätt kritiskt med min svärmor för ett tag sen, hon mår nu mycket bättre och har återhämtat sig förvånansvärt fort. Häromkvällen fick jag föra maken till akuten skakande i feberfrossa. Jag körde som en biltjuv genom stan, ambulans fick jag inte tillkalla! Han återhämtar sig nu hemma med antibiotika och vila, inflammerad tarmficka trodde läkaren att det rörde sig om. Nåja, renoveringen tar nog ny fart i sinom tid, nu får jag pyssla om maken.
Korgar från Indiska
Två veckor återstår av min långa ledighet, sen blir det att jobba en vecka innan maken tar semester och vi gör vår planerade resa till åland.

Idag väntar frissabesök, det som jag missade i går...min frissa ringde och undrade var jag var...jag hade glömt bort det hela. Nu är hon sååå snäll och klämde in mig som extra innan hon far på semester, det kallar jag service.

Ha en skön helg!

Marianne

tisdag 16 juli 2013

Fy detta väder

Nog kan det vara trist i mitten av juli om det vill sig! Hann klippa gräset när solen tittade fram en halvtimme på förmiddagen, nu regnar det igen. Nån värme är det inte att tala om, + 9,8 grader visar termometern just nu. Synd bara att vi inte har hunnit få hit sotaren för att kolla skorstenen till den öppna spisen, skulle sitta fint med en brasa nu. Kanske borde jag ta mig en hutt ur snapsglasen i stället?
Kamelsadeln som jag köpte på loppis för säkert femton år sen får ännu va me. Har mången gång tänkt sälja den, men den är ju nog ganska ovanlig, tror jag, kanske bäst att spara den.
Hittade en fågelholk i en affär här i stan för en tid sen, kommer att passa fint på väggen i vardagsrummet småningom. Söker passande fåglar, kanske blir det att sy några?
Tapeten i vardagsrummet är i grått-beige och vitt med björkar. Fastnade genast för den och eftersom maken ger mig fria händer  vad inredning gäller var valet inte svårt. Har två tavlor som jag köpt på loppis, de kommer upp småningom, det måste få ta lite tid...
Köket fick en något färggrannare tapet, tom dörren blev tapetserad. Hade bestämt mig för att inte vara för feg vad färgvalet gäller, tycker att de passar bra med de röda kaklen.
Så har vi det hos oss en regnig tisdag. Lusten att baka försvann ganska hastigt när jag märkte att vetemjölet var slut, kanske har den promenerat till någon som bakar lite oftare? Tror jag kokar mig en kopp kaffe, tar en tidning och kryper upp i soffan, brrrr.


Marianne

fredag 12 juli 2013

Att umgås

Sommaren ger oss tid att umgås: med vänner, med syskon och med släkten. Häromkvällen hade vi träff, vi tre syskon samt två av våra barndomskamrater. Vi bodde i tiderna i ett stort hus ämnat för två familjer: vi i ena ändan, den andra familjen i den andra. I den andra familjen fanns åtta barn varav de två yngsta i vår ålder. Sen barndomen har vi träffats sporadiskt på någon begravning, nu slog vi till och umgicks en hel kväll! Som vi mindes, en del mindre, en del mer! Gamla foton plockades fram, små fyrkantiga gulnade med vit kant runt. Nu fick man bevis på hur viktigt det är att dokumentera, minnet är ju så begränsat.

Tack för en trevlig minnesvärd kväll! ♥

Syrran, brorsan och jag
Att komma hem från sina ärenden och hitta sina två mostrar sittandes på trappan med en blombukett i handen, det är glädje! De ville överraska mig, inte änmäla sig i förväg. Oj så glad man blir! Älskar spontana besök som inte kräver några förberedelser, ta det du har i frysen och koka en kopp kaffe. Varför är vi så dåliga på spontana besök nuförtiden?

Pion och fresia
 Förra veckan gjorde vi ett högst oplanerat besök till min mans hemtrakter Åland. Hans mor hade blivit akut sjuk och var under intensivvård, det var bara att packa och fara. Nersövd låg hon där, livet hängde på maskinerna. Nog är det fantastiskt vad sjukvården kan! Nu är läget stabilare, hon har kopplats bort från respiratorn och igår fick hon sitta i några timmar. Hon orkade prata några ord med sin son i telefon, mindes att vi varit och hälsat på. Trorts sövningen kunde hon nicka och ruska på huvudet när vi var där, det är otroligt! Nu ser vi fram emot att få träffa henne under vårt plaenrade beök i augusti, livet är dock skört.

Jussis keramik i en gränd i Mariehamn
Nu står helgen för dörren, vi styr nog kosan mot sommarstugan i kväll. Vädret ser ut att bli fint, det gäller att ta vara på varje stund. Kanske gör vi ett spontant besök till våra vänners sommarstuga, vem vet?

Ha det gott!

Marianne